Basın Bülteni: Ukrayna Avrupa Birliği’ne Türkiye’yle girmek istiyor

Türk Girişim İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’in Ukrayna temasları sona erdi. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, “Ukrayna, AB’ye Türkiye partnerliğiyle girmek istiyor” dedi.

Doğusunda gerginliğin sürdüğü Ukrayna, ekonomideki krizini Türkiye partnerliğiyle aşmak istiyor. AB ile ortaklık anlaşması imzalayan aralarında Gürcistan ve Moldova’nın da bulunduğu ülkelere yönelik ‘Karadeniz İş Dünyası Diplomasisi Ortaklık Anlaşması’ projesini yürüten Türk Girişim İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’in Ukrayna temasları sona erdi. Karadeniz ve Hazar İş Dünyası Birliği (BCB) ve GMF Bölgesel İşbirliği için Karadeniz Fonu desteğiyle Ukrayna’nın önde gelen iş dünyası kuruluşları yöneticileriyle bir araya gelen TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, iki ülke arasındaki fırsatlara daha yakın durmak istediklerini söyledi. “Ukrayna, AB’ye Türkiye partnerliğiyle girmek istiyor” diyen Onatça, bu süreçte en önemli avantajın Türk KOBİ’lerinde olduğunu söyledi.

KOBİ SAYISI YETERSİZ

Bir heyetle, Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD), Avrupa İşadamları Birliği (EBA), Ukrayna Ticaret Sanayi Odaları Birliği, Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna İşverenler Federasyonu (FEU)’da görüşmeler yapan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, ziyaretini Ukraynalı gazetecilere değerlendirdi.  45 milyon nüfusa sahip Ukrayna’nın ekonomik değişimi KOBİ sayısını artırmakla bulabileceğini belirten Onatça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ukrayna’da KOBİ’lerin ekonomideki yeri yüzde 10’larla ifade ediliyor. Böyle bir yapıda başarılı ekonomiye sahip olmak imkansız. Ukraynalı dostlarımız da bunun bilincinde. O yüzden Türkiye’deki KOBİ’lerin deneyiminden yararlanmak, ortaklıklar kurmak istiyorlar. Başta, maden, tarımsal ürünler, orman varlığı olmak üzere önemli kaynaklara sahip bu ülkede yapılacak çok iş var. Eğitim ortalaması yüksek insan kaynağı, uçak, uzay, lokomotif, gemi inşası gibi alanlarda Sovyetlerden kalma bir altyapı var. En önemlisi Avrupa Birliği’ne Türkiye ile birlikte kol kola yürümek isteyen bir Ukrayna var. Bu fırsatı kazanca dönüştürecek bir modeli geliştirmek üzere çalışma yapacağız.”

TÜRK İMAJI AVANTAJI

Ukrayna’nın bazı bölgelerindeki kaos ortamının risk oluşturduğunu ancak, artık riskin olduğu yerde kazancın bulunduğunu anlatan Onatça, son dönemde bu pazarda var olan Türk yatırımlarının, inşaat sektörünün buradaki başarısının ve olumlu Türk malı algısının ilişkileri daha da artıracağını söyledi. Onatça, Ukrayna’da TÜİD çatısı altında son derece iyi örgütlenmiş olan Türk iş insanlarının bu algıya destek olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Ukrayna üzerinden Doğu Avrupa başta olmak üzere bölge pazarında daha etkin olabileceğini, aynı şekilde Ukrayna’nın da Ortadoğu başta olmak üzere farklı pazarlara Türkiye üzerinden ulaşabileceğine vurgu yapan Onatça, şunları kaydetti: “Ukrayna’da kaos ortamı sona erdiğinde var olan imkanları rakiplerimize kaptırmış oluruz. Şu anın Ukrayna’da fizibilite dönemi olarak değerlendirilmesi doğru olur. Bir taraftan serbest ticaret anlaşmasının son hazırlıkları yapılırken, hükümetlerimiz savunma ve havacılık sanayi başta olmak üzere birçok alanda işbirliği modeli koymuşken iş dünyası temsilcileri olarak bizler de elimizi çabuk tutmalıyız. İlk etapta verimli topraklara sahip Ukrayna’da tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi, kereste işlemeciliği, mobilya, her türlü makine, tekstil-konfeksiyon gibi sektörlerde kısa sürede başarı sağlanabilir. TÜRKONFED’in eş değer kuruluşu FEU ile Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği başta olmak üzere bu ülkenin iş dünyası kuruluşlarıyla TÜRKONFED olarak işbirliği yapacağız. Bu çabaların iki ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.”