Toplumun Geleceğine Katkı Sağlayan Start-Up’lar Sürdürülebilir Büyüme Programı Ile Desteklendi!

Toplumun Geleceğine Katkı Sağlayan Start-Up’lar Sürdürülebilir Büyüme Programı Ile Desteklendi!

HSBC Türkiye’nin Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Hackquarters iş birliğiyle sosyal fayda sağlayan start-uplara yönelik yürüttüğü ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’ kapsamında 5 start-up 6 aylık hızlandırma programı ile desteklendi. Türkiye genelinden 129 start-up’ın başvurduğu programda sosyal etki, inovasyon potansiyeli ve marka değeri kriterleri çerçevesinde değerlendirilerek programa katılmaya hak kazanan BlindLook, Ecording, Compose-it, Mana ve Mum.o, prototiplendirme ve ürün lansmanı, global bir etki yaratma, ağ oluşturma (networking), büyüme ve satış alanlarında çok kapsamlı bir eğitimden geçtiler. 

“Toplumun geleceğine katkı sağlayan girişimleri destekliyoruz”

Sürdürülebilir Büyüme Programı ile toplumun geleceğine katkı sağlayan girişimleri ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı desteklediklerini belirten HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, “Şirketlerin yarattığı değer artık faaliyetlerinin finansal, sosyal ve çevresel etkileri dahil olmak üzere daha bütünsel bir bakış açısıyla ele alınıyor. HSBC Grubu’nun hazırladığı Sürdürülebilir Finansman ve Yatırım 2019 Araştırması’na göre dünya genelinde yatırımcıların %64’ü yatırım kararlarında şirketlerin çevresel ve sosyal etkilerinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Bu nedenle, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren girişimleri desteklemek hem girişimlerin sürdürülebilir büyümesinin sağlanması hem de topluma yarattıkları fayda açısından etkilerinin genişletilmesi kritik önem taşıyor” dedi.   

Sürdürülebilir finansman ve yatırımın global vizyonlarının bir parçası olduğunu söyleyen Kervancı, “HSBC Grubu olarak, temiz enerji, düşük karbonlu teknolojiler, eğitim, sağlık hizmetleri ve temiz su ve gıdaya erişimin iyileştirilmesi konusundaki projeleri desteklemek amacıyla 2025 yılına kadar 100 milyar dolarlık sürdürülebilir finansman ve yatırım sağlamayı hedefliyoruz. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakılmasına destek olma amacıyla hayata geçirdiğimiz programımız ile sosyal fayda sağlayan girişimcileri destekleyerek Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.   

“Sürdürülebilirlik için girişimcilik eko-sistemi anahtar bir role sahip” 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın iş dünyası için çok önemli fırsatlar barındırdırdığını hatırlatan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Diren, “İş dünyasının sürdürülebilirlik gündemine liderlik ederek yapacağı yatırımlar ile 2030’a gelindiğinde 12 trilyon dolar değerinde pazar fırsatı yaratılacağı öngörülüyor. Küresel amaçlara yönelik harekete geçen şirketler daha çok küresel yatırım çekerken; finansal değer, nitelikli insan kaynağına erişim, daha güçlü ve sürdürülebilir tedarik zinciri, artan verimlilik ve inovasyon gibi birçok fırsat da sunuyor. Firmaların kuruluşlarında, sürdürülebilir kalkınma için değer yaratma vizyonunun iyi bir kurumsal vatandaşlık olduğunu düşünüyoruz. Geleceğin büyük oyuncuları start-up’ların SKA’ları içselleştirmesine ve kurumsal değer haline getirilmesine destek veren HSBC Türkiye - Hackquarters iş birliğiyle hayata geçirilen programa destek vermekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Dijitalleşme devriminin küresel ekonomik sistemi dönüştürdüğü çağımızda, sürdürülebilirlik için girişimcilik eko-sisteminin geliştirilmesi anahtar bir rol oynayacağını vurgulayan Diren, şunları ekledi: “Ülkemizde geçtiğimiz yıl start-up’lara yapılan yatırım %62 artarak 100 milyon doları geçti. Bu rakam 2018 yılında 58 milyon dolar, 2017 yılında ise 117 milyon dolardı. E-ticaret’in ülkemizde en fazla yatırım alan start-up kategorisi olduğunu söyleyebiliriz. Dünya ve ülkemizde kadın girişimci oranlarına baktığımızda birbirine yaklaşık bir seyir izlediğini görüyoruz. Sosyal fayda yaratan start-uplar ile girişimcilik ekosistemine katkı sağlayacak olan Sürdürülebilir Büyüme Programı, %16-17 bandında yer alan kadın girişimci sayısının artması için de ivme yaratacaktır. Projeye katılmaya hak kazanan 5 start-up şirketinin dördünün kurucu ortaklarının kadın girişimcilerden oluşmasını da ayrıca değerli buluyoruz.”  

“Sosyal girişimlerin büyüme yolculuğunda yer almak bizim için heyecan verici” 

Sosyal girişimlerin hem sürdürülebilirliğe hem de ekonomik büyümeye katkı sağladığını belirten Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, “2000’li yıllar girişimlerin dünya ekonomisini değiştirdiği yıllar oldu. Günümüzde ise girişimci şirketler hem sürdürülebilirliğe hem de ekonomik büyümeye katkı sağlıyorlar. Dünyaya ve dezavantajlı gruplara fayda sağlamayı hedefleyen şirketlerin büyüme yolculuğunda yer almak bizim için heyecan verici” şeklinde konuştu.   

6 aylık hızlandırma programına dahil oldular   

Sürdürülebilir Büyüme Programı kapsamında, farklı alanlarda uzman 20 kişiden oluşan bir mentor ekibi start-up’ları işletme modeli, ürün geliştirme, pazarlama, yatırımcı ilişkileri, iş geliştirme, iletişim stratejileri, markalaşma, tasarım, patent, hukuk ve grafik tasarım gibi alanlarda 6 ay boyunca sürekli destekledi. Program kapsamında start-up’lara ayrıca toplamda 125 bin TL destek sağlandı. 

Start-up’lar için sektörel bazda yeni ticari fırsatlar yaratılmasına destek olundu 

Sürdürülebilir Büyüme Programı yalnızca Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) yönelik çalışmalar yapan start-up’ların kabul edildiği bir program olma özelliği taşıyor. Program ile; Türkiye’de start-up şirketler, girişimciler, mentorlar ve yatırımcılardan oluşan güçlü bir ekosistem inşa edilmesine destek olunması ve sektörel bazda yeni ticari fırsatlar yaratılmasına ve start-up şirketlerin ürün ve hizmetlerini pazara sürüm hızlarını ve etkilerini artırmalarına destek olunması amaçlandı.

Sürdürülebilir Büyüme Programı’na Katılan Start-up Şirketler 

BlindLook - https://www.blindlook.com/ 

Görme engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla kurulan Blindlook, mobil bir aplikasyon aracılığıyla görme engelli bireylerin üye işletmelere rahatça ulaşımını ve bu işletmelerde başkalarından destek almadan hizmet alabilmelerini sağlıyor; restoranları ve menülerini görme engelliler için erişilebilir kılıyor. BlindLook, BM’nin Eşitsizliklerin Azaltılması hedefi kapsamında sosyal fayda sağlıyor.

Compose-it – https://composeitas.weebly.com/

Compose-it, geliştirilen fonksiyonel kit ile gıda atığından yararlanılarak atıkların yüksek verimli toprağa dönüştürülmesine ve şehirlerde tarım alanları yaratılmasına destek oluyor. Böylece hem gıda atıklarının dönüştürülmesine hem herkesin evinde kullanımı kolay kompost kitlerde organik yiyecek üretmesine hem de yeni bir hobi kazanmasına imkan sağlıyor. Compose-it, BM’nin Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar hedefi kapsamında sosyal fayda sağlıyor.

Ecording - https://www.ecording.org/ 

Ecording, ağaçlandırılması gereken ve ulaşılması zor alanlarda insansız hava aracı ecoDrone aracılığıyla havadan tohum topu atışı yaparak filizlenme sağlıyor. Geliştirdiği mobil uygulamayla bireylerin günlük hayatlarında her an dünya yararına uygulayabilecekleri görevler ile ödüller ve hediyeler kazanmalarını sağlayarak, çevresel konulara en üst düzeyde etki etmeyi amaçlıyor. Ecording, BM’nin İklim Eylemi hedefi kapsamında sosyal fayda sağlıyor.

Mana - https://thisismana.com/ 

İşgücüne katılmak isteyen kadınların adil ticaret ilkelerinden ödün vermeden kalkınmasına destek olmak amacıyla kurulan Mana, doğaya saygılı sürdürülebilir ürünler üretilmesini ve satışının yapılmasını sağlıyor. Mana, üretimini yaptığı bölgelerin zenginliklerinden faydalanarak özgün ve el yapımı ürünler tasarlayıp üretirken, bu ürünlerin yarattığı katma değer ile yine bu bölgelerdeki sosyal sorunları iyileştirmeyi amaçlıyor. Mana, BM’nin Sorumlu Üretim ve Tüketim hedefi kapsamında sosyal fayda sağlıyor.

Mum.o – https://www.mumowrap.com/ 

Gündelik hayatta kullanılan buzdolabı poşeti ve streç filme alternatif bir ürün olarak tüketicilere tekrar kullanılabilir bir yiyecek saklama kumaşı sunan Mum.o, bireyleri tek kullanımlık ürünlere doğal ve uzun ömürlü alternatiflerle sürdürülebilir bir yaşama teşvik etmeyi ve doğa dostu bir davranışsal dönüşüm yaratmayı amaçlıyor. Mum.o, doğal olarak sahip olduğu mikro gözenekler sayesinde içindeki ürünün nefes almasını sağlıyor ve plastik denklerine göre çok daha fazla uzun süre taze saklayabiliyor. Mum.o, BM’nin İklim Eylemi hedefi kapsamında sosyal fayda sağlıyor.

Sürdürülebilir Büyüme Programı websitesi: https://sustainablegrowthprogram.com/ 


Paylaş: